Angst

Stress, angst, belastning, livskriser og relationelle dynamikker m.m.

Angst

Angst er et meget hyppigt symptom, som kan ses ved en række psykiske tilstande, og som rammer ca. hver 10. person mindst én gang i løbet af et liv.

Der er mange forskellige former for angst og grader af angst, lige fra et let ubehag, som man måske ikke engang selv opfatter som angst, til svære anfald af panik, hvor man er overbevidst om, at man skal dø.

Angst kan være kendetegnet ved en række skræmmende og ubehagelige kropslige symptomer: Hjertebanken, man sveder over det hele og ryster på hænderne. Man bliver tør i munden, har måske fornemmelse af åndenød eller ligefrem kvælningsfornemmelse, og ofte er der smerter eller trykken i brystet. Man kan føle sig voldsomt svimmel og have kvalme eller uro i maven.
Mentalt og følelsesmæssigt kan der være tale om en vedvarende eller tilbagevendende oplevelse af utryghed, trussel og fare, som ikke svarer til den reelle, ydre trussel.
Man er ofte også plaget af katastrofetanker om, hvor ”ubehageligt det kan blive eller hvor galt det kan gå”.

Der kan være mange årsager til angst. Mennesker, der aldrig har følt angst før, kan få det som led i en depression. Hos andre kan perioder i livet med stress, belastninger eller voldsomme begivenheder udløse angstsymptomer.
Genetiske forhold spiller en vis rolle, forstået på den måde, at nogle mennesker fra naturens hold har et nervesystem, der reagerer voldsommere på belastninger end andre.

Angsten kan i nogle tilfælde udvikle sig til en slags ”ond cirkel”, hvor den måde, man reagerer og forsøger at håndtere angsten på, kan være med til at vedligeholde den, eller i værste fald forstærke den. Dette mønster er svært at bryde igen på egen hånd, og som kognitiv psykolog kan jeg bl.a. hjælpe dig med at forstå og håndtere angsten, og udvikle nogle hjælpsomme coping-strategier.

Psykolog og psykoterapi på Frederiksberg